19 Temmuz 2016 Salı

Türk kilim motifleri

Anadolu’da yapılan dokumalar desen ve motif özelliklerine gör e Türk , Yörük, Türkmen , Afşar gibi isimlerle adlandırılır. Yalnız bu kilim ve diğer dokumalarda aynı motifin değişik adlarla ifade edildiğinin fark edildiği isimleri aynı olup da birbirine benzemeyen pek çok motiflere rastlanılmaktadır. Türk halılarında görülen kuş motifleri çeşitli anlamları ihtiva eder. Evlerimizde bulunan halı, kilim , yastık veya örtülerdeki eski Türk motiflerinin her biri, bize bir hikaye anlatır. Her gün kullandığımız ancak motifini okuyamadığımız ev eşyaları bize aşkı, hüznü, bereketi, gücü, kem gözlerden korunmayı veya yaşamın önemini anlatıyor.


Türk kilim motifleri

Anadolu da koçboynuzu motifli halı ve kilimler günümüzde de yaygındır. Bu motif , dokumaların genellikle göbek ve bordür kısımlarında kullanılır. Türk süsleme sanatındaki hayvan stilizelerinin en güzel örnekleri, koç, koyun veya dağ keçisi heykellerinden oluşan mezar taşlarında görülmektedir. Mesela belki de en çok kullanılan elibelinde motifi anaerkilliği simgeliyor. Onunla beraber kullanılan koç boynuzu motifi ise gücü, erkekliği simgeliyor.


Ancak motifler genelde dini inançları, asaleti, gücü ve. Kilim rugs often possess tribal symbols with various meanings and some are woven with altar designs for the express purpose of use as a prayer rug. Türk halı ve kilimleri günümüzde Anadolu’nun birçok yöresinde farklı ve kendine özgü türlerde üretilmektedir. Onları birbirinden farklılaştıran ise kullanılan materyal, imalat yöntemi, kalıplar ile motif , coğrafya, kültürel kimlik ve kullanılış amacıdır.


Türk kilim motifleri

Kilim motiflerinin anlamları, motif resimleri, kilim deseni resimleri. Bugün Anadolu halı ve düz dokuma yaygılarında kullanılan yıldız motifiyle, Selçuklu halılarında kullanılan yıldız motifi aynı yıldızdır. Halk arasında yıldız ve oba diye de. Türk damgalarini bu kadar çesitli olmasi ve kullanilmasi, Türk toplumunun folklor ve etnolojik malzemelerinin, zenginlesmesinde baslica unsurlardan biridir. ORHUN KİTABELERİ”nin yazın dili olan “GÖKTÜRK ALFABESİ”ni oluşturmuşlardır.


En eski kilim örneğinin M. EN İYİ CEVABI Alvarez Ocean verdi. TÜRK KİLİM - HALI MOTİFLERİ VE HAYAT AĞACI. Ağaç Türk kültür yaşantısının içerisinde her baharın gelmesiyle dirilen ve her güzün gelmesiyle sönen sonsuz bir hayat sürecini temsil etmekteydi. Her kilim motifi , deseni kendi başına bir amaç için yapılmıştır. Türk tarihinde önemli bir yeri olan bu desenlerin her biri yıllar içerisinde anlamlandırılmış, insana bir katkı yapması için dizayn edilmiştir.


Mani heis t duvar resimlerinde görürüz. Anadolu Selçuklularda bu motifin oldukça sade şekilleri ile ele alındığı dikkati çeker. Dini inançlar ve dinsel yaşam filozofik düşünceleri, insan.


Bugünkü desenlerimizde de bunlara rastlanabilir. Türkler tarafından en çok kullanılanlarıdır. Türk kültüründe çok eski yıllardan bu yana halı ve kilim motifleri işlemeciliği sanat ve meslek olarak icra edilmektedir. Atalarımızdan bu güne kalan halı ve kilim işlemeciliği artık üniversitelerde bölüm açılarak eğitimi verilen bir sanat olmuştur.


KUŞ: Türk halı ve düz dokuma yaygılarda görülen kuş motifleri çeşitli anlamları ihtiva eder. Motif salt örnek ve süsleme değildir. TÜRK HALI VE KİLİM MOTİFLERİ KONULU RESMİ. Türk halısında kullanılan motifler ve düğüm tekniği uzun bir geçmişe sahiptir.


Farklı motifler içeren tasarımları ile beğeni toplayan kilim modelleri, pratik ve zarif olmayı aynı anda başarıyor. Yaşam alanlarınıza özgün bir stil katacak kilimler , dayanıklı modelleriyle sadece evlerde değil, ofislerde de kullanılabiliyor. Halı ve Kilim Dokuma Sanatı Nedir ? Destanlardaki maden isimleri tamamıyla Türkçedir. Ok- yay motifi destanlarda sadece savaş aracı olarak geçmemiş, Türk üstünlüğünü ifade etmiş, hukuki bir sembol haline gelmiştir.


Bu kadar tecrübenin olduğu kilim dokuma işinde birçok farklı modelin de var olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde artık fabrika dokuması kilimlerin evlerde kullanıldığını görmekteyiz. Bu kilimlerin motifleri de geçmiş Türk kilim kültürüne uygun olarak düzenlenmiş olması sevindiricidir. Kilimler üzerindeki motifler yaşanılan çağın özelliklerinin yanı sıra yörenin kültürü, gelenek ve görenekleri, kilimi dokuyan kişinin beklenti ve ümitlerine göre de değişiklikler göstermektedir. HALI VE KİLİMLERDE KULLANILAN BAŞLICA MOTİFLER Muska ve Nazarlık Bazı insanların bakışlarında bir güç olduğuna, bu bakışların kötülüğe, Hakkımızda - İçerik Gönderin - İletişim Formu.


Kilim seccadelerde tarak, parmak, canavar ayağı motifleri mihrap kısmını çevreleyen bordürlerde görülür. Bordürle zemin arasına yerleştirilen bu motifler , zeminler arası renk farklılıklarında dekoratif ve estetik bir nitelik kazandırır. Atkısı da, çözgüsü de yündür. Genellikle kök boya kullanılmaktadır. Böylelikle kilimler yıkandığı zaman renk vermemektedir.


Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Merkezi’nde Halı- Kilim Dokuma dersleri, Tuğba Büyük eğitmenliğinde verilmektedir. Motifler çift yüzlü kullanılmaktadır. Sizi bilgilendirmemiz için tıklayın. Yunanlılar, İtalyanlar, İngilizler, Fransızlar Nereleri İşgal Etti. Sonraki İçerik İnsan Haklarının Korunmasında Karşılaşılan Sorunlar.


TÜRK DESTANLARINDA TİPLER VE MOTİFLER A. Tip, toplumun inandığı temel kıymetleri temsil eder. Alp Tipi Türk destanlarında görülen örnek tip “alp” tipidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar