21 Temmuz 2016 Perşembe

Beton slump

Beton kıvamının uygunluğunu o anki dökülecek yere göre belirlenir. Eğer donatı çok sık(genelde kolon kiriş birleşim yeri yada radye donatısı) ve çözüm üretilemiyorsa kıvam arttırılmalı yada eğimi fazla olan yere dökülecekse(eğik döşeme)kıvam. Kıvamı belirleyen en önemli etken su miktarıdır. Kıvam en kısa tabir ile betonun hareket edebilme ve akışkanlık yeteneğidir.


Slump Deneyi ve Kıvam Sınıfı İlişkisi. Kıvam sınıfı veya slump değeri, kullanım alanına, işçiliğe ve hava şartlarına bağlı olarak kullanıcılar tarafından seçilerek beton santralinden sipariş edilmektedir. Bu uzunluk, tazebetonun çökme (slump) değeri olarak adlandırılır. Beton yerleştirme işlemi sırasında vibratör kullanılması kaçınılmazdır. Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönelmelik de vibratör kullanmadan beton dökümü işlemini yasaklamıştır.


Beton uygulamalarındaki kaliteyi etkileyen en önemli unsurlardan birisi de beton kıvamıdır. Beton ortam şartlarına göre uygun olan kıvamda dökülmelidir. Bu yazımızda, bu test ile ilgili bilgiler vereceğiz. Beton ne kadar akışkan ise, slump o kadar fazladır. Bu videoda ki amaç izleyenlere deneyin nasıl yapıldığını göstermek ve bu.


S S S Sve Ssembolleri ile tanımlanan bu kıvamlar çökme (slump) konisi deneyi ile ölçülmektedir. Hazır betonda şantiye teslimi kıvam, taşıma süresi ve beton sıcaklığına bağlıdır. SSSSve Ssembolleri ile tanımlanan bu kıvam sınıfları ,çökme (slump) konisi deneyi ile ölçülmektedir.


Taşıma süresi ve beton yükseldikçe , santralden şantiyeye kıvam kaybı artmaktadır. Beton, çimento, su, agrega ve kimyasal veya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil verilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek mukavemet kazanan. Beton , çimento, su, agrega ve kimyasal veya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil verilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek mukavemet kazanan. Türkçe online sözlük Tureng. Kelime ve terimleri çevir ve farklı aksanlarda sesli dinleme.


Ayrıca bu yayılma etkisi sayesinde ürünlerde bulunan pigment taneciklerin homojen bir yay ılarak daha estetik ürünler elde edilebilir. BETON B ĐLE ŞENLER Đ KIVAM SINIFI ( SLUMP DE ĞER İ) K(– 5cm) Vibrasyonlu mastarl ı pist, yol betonlar ı K(-10cm) Kal ıps ız e ğimli çat ı , s ömel vb. Bu işlem slump hunisi dolana kadar üç kez yapıldı. Vebe deneyi, Vebe zamanı ila saniye olan karışımlar için uygundur.


Akıcı kıvamdaki betonlar için herhangi bir sınıflandırıcı etkisi olmamasına rağmen, çok kuru karışımlar için önemli bir deneydir. Apakah kalian sudah familiar dengan isilah “ slump beton ”? Ini penting untuk dilakukan guna mengetahui seberapa mudahnya beton tersebut untuk dikerjakan atau workability. Hazır Beton Standardı TS EN 206’da beton kıvamı çökme, vebe, sıkıştırılabilme ve yayılma sınıflarına göre belirlenir. Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) sitesinde, hazır beton sektörü, THBB üyeleri ve hazır beton konusunda kapsamlı ve güncel bilgiler bulunuyor. DETAYLI BİLGİ DETAYLI BİLGİ Agrega Tel çelik çubuklar paslanmaz malzemeden, kasnak elektrostatik fırın boyalarıdır.


Beton dökümünde en önemli parametre kıvam dediğmiz slump ölçüsüdür. Bu ölçü betonun ne kadar akıcı olduğunu ve kalıba ne kadar kolay yerleştirilebileceğini gösterir. Standart slump hunisi üç eşit kademede doldurulup, her kademede kez standart şişleme çubuğuyla şişlenir. Huni tamamen dolunca üst yüzeyi mala veya sıyırma bıçağı ile düzlenir. Bu şekilde taze betonun kıvamına bağlı olarak ne miktarda çökme yaptığı gözlenir ve cetvel yardımıyla ölçülür. yasağı nedeni ile sorun yaşayabilirsiniz.


Deney seti, yüksek işlenebilirlikteki (yayılma değeri 3mm ve 6mm arasında) beton karışımlarının kıvam ölçümünde kullanılır. Taze beton kıvamı, düşme hareketi yaptırılan bir tabla üzerindeki betonun yayılmasının ölçümü yoluyla belirlenir. Genel Özellikler Çimento esaslı şehir mobilyalarının üretiminde kullanılır.


Beton slump

Concrete slump test is carried out from batch to batch to check the uniform quality of concrete during construction. Yüzey kalitesini arttırır. Bir diğer yazımız olan beton slump deneyi nasıl yapılır yazısını okumak içn tıklayınız. Suyun doğru miktarda karışımına ilave edilmiş olmadığını kontrol için bir araç olarak, dolaylı olarak kullanılır. Beton, slump konisine eşit tabakada konur ve her tabaka yaklaşık defa şişlenerek iyice yerleştirilir.


Koni çekildikten sonra beton bir miktar çöker ve uzunluk olarak bu çökme değeri bize slump değerini verir. Betonun SLUMP değeri konusunda istenilen standartların sağlanamaması durumunda , kuru karışım talep edilebilir. Beton , santral çıkışından itibaren saat içinde uygulama yapılması gerekir, aksi halde beklemiş beton uygulamada kabarma yaparak ve kabuk haline gelerek sorunlara yol açar.


Beton slump

Fiber kullanımı: Kuru karışım püskürtmesindeki olumsuzluklara karşın betonun püskürtülmesinde çelik ve sentetik fiber kullanımı bugün hızla artmaktadır. Taze betonun , kesik huni şekilli kalıp içerisine sıkıştırılarak doldurulmasıyla, kalıbın yukarı doğru çekilerek alınmasından sonra, taze beton kütlesindeki çökme mesafesi, betonun kıvam ölçüsü olarak kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar