23 Aralık 2016 Cuma

Minare şerefesi

Minare şerefesi

Bununla beraber her minarenin bir gövdesi, gövdenin üstünde bir şerefesi (ezanın okunduğu yer) onun üzerine petek denen ve gövdenin devamı gibi olan bir kısımla, bir külahı vardır. Külahın üstünde bir alem bulunur. Lügatte, “nur saçan yer, ezan yeri, çerağ” manalarına gelir. Farsça şarafa, eşik gibi, teras demektir. Ahşap, tuğla, taştan ve oyma sanatlıdır.


Sultanahmet Camii minarelerinin toplam şerefesi vardır ve bu sayı 14. Bunun Üzerine Cami İmamı Bu Duruma Çok Sinirlenir ve Bir O Kadar da Üzülür. Peygamber Efendimizi (S.a.v) Rüyasında Görüyor ve Efendimiz İmama Talimat Verir. Videoyu çektiğim facebook sayfasındaki yorumu aynen aktarıyorum.


Yapının köşesine yerleştirilmiş minareler , üç şerefesi ile dünyada tek olmanın zarafetini yaşıyorlar. Bu minareler çok uzun olmasına rağmen oldukça inceler. Bu şaşkınlık uyandıracak mimari başarıyı Mimar Sinan, iki minareye, şerefelere çıkarken birbirleriyle kesişmeyen üç farklı merdiven yerleştirilmiş. Buraya minarenin içindeki basamaklarla çıkılır.


Yavuz Sultan Selim Camii Şerefesi Fatih-İstanbul. Rüyada minare şerefesi görmek memur ise terfi alacağına, yakın zamanda silkelenip kendisine geleceğine tekabül eder. Rüyayı erkek görmüşse annenin aldatılacağına, büyük bilgin kimse olacağına delalet etmektedir. Bu şerefeler minare boyutlarını cami kütlesi ve kubbe ile uyumlu tutar. Rüyada şerefe görmek birlik ve dayanışma halinde olacağına, aile bireyleri arasında yaşanan kırgınlıkların ve dargınlıkların son bulacağına delalet eder.


Polyester materialden metal kalıplara oranla üretimi daha zor olan desenlerle ayrıcalıklı imkanlar sunuyoruz. Talepler doğrultusunda istenilen desenleri elde ederek sizlere daha profesyonel hizmet vermeyi kendimize amaç edindik. Namaz vaktinin geldiğini bildirmek için, camilerde, müezzinin ezan okuduğu bir veya birkaç şerefesi olan yüksek ve ince yapı.


Minare şerefesi

Türkçe online sözlük Tureng. Kelime ve terimleri çevir ve farklı aksanlarda sesli dinleme. Nedir - Hakkında Bilgi Cami minaresinin üst kısmında korkulukları bulunan bir nevi balkondur.


Cami imamı buraya çıkarak ezan okur. Günümüzde elektronik hoparlör sistemi kullanıldığından cami imamı buraya çıkmamaktadırlar. Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.


IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. Ancak genellikle ahşap minare mimarisinden ilham almak suretiyle yapılan bu minâreler, son zamanlarda ortadan kalkmıştır. Bunların içinde, şerefe çıkıntısı olmaksızın, baca şeklinde veya binanın dışına cumba şeklinde asılı olanlar yahut bu şekilde olmakla birlikte şerefesi aynı zamanda bir çeşme veya şadırvan. Kâgir minare örneklerinde geleneksel yapım tekniği temelden.


Kadın yüksek ağaçların arasında ışıklı bir minare şerefesi ayırt etti. ABANOZ (Diospyros ebenum), tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç türüdür. Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resimlere mahya denir. Bunu iki minare arasına asmak için evvela karşılıklı iki minare şerefesi arasında kalın bir ip gerilir. Minâre, Arapça olan “menâra” kelimesinin.


Belki petek denilen ikinci şerefeden sonrası biraz fazla yüksek idi ama, esasa fazla tesir edecek bir kusur değildi. Bina kolonlarının temeldeki basma yüzeyinin geniş ve daha güçlü olarak yoğunlaştırılmış bölümü. Depremde zarar gören minarenin şerefesi yıkıldı.


ADIYAMAN - Samsat ilçesinde meydana gelen büyüklüğündeki deprem esnasında zarar gören Adıyaman Sıratut Cami minaresinde yer alan. Site Üyelik Kaydında dikkat edilmesi gereken hususlar 05. Yeni Web Sitemiz Açıldı 11. Minare incecik mevzün ve mütekamil idi. Yaklaşık bin TL’lik harcamayla bir hafta içinde minarenin yıkım çalışmalarını tamamlaması beklenen firma görevlileri, metre yükseklikteki minarenin şerefesi bölümünde yıkım çalışmalarına başladı.


Minare şerefesi

Edinilen bilgiye göre, Samsat ilçesinde birkaç gün önce meydana gelen büyüklüğündeki depremde. Mimar Sinan’ın Selimiye uygulamasında stalaktitler şerefeden şerefeye küçülür ve minare boyunu daha uzun gösterir. Minârelerde gövdenin etrâfında yer alan, kenarları korkuluklu, ezan okumaya mahsus yer: Bu hesab üzre altı minârenin on altı şerefesi vardır (Evliyâ Çelebi). Bu ezelden gelmiş bir kural olarak ülkemiz camilerinde uygulanmaya devam ediyor. Eskiden yani elektriğin olmadığı zamanlarda müezzin olabildiği kadar yüksek olan minareye çıkıp ezan okuyordu.


Kalem şeklindeki bu minarelerin her birinin şerefesi vardır. O yüzden bu niteliği ile tek kalıyor. Yapı, üç yanından, taş duvarlı ve kapılı bir avlu ve bahçe ile çevrili. Emin olmak için çekinmedik saydık. Diğer bir ipin bir ucu da yazının ilk kandili makarasına bağlandıktan sonra, karşı şerefeye bağlı bir makaradan geçirilerek mahyacının bulunduğu şerefeye uzatılır ki, bu da gerilmiş olan diğer ipin alt tarafında.


Altı minare imanın şartlarını, minarelerdeki on altı şerefe ise Sultan I. Süleymaniye Cami, dört minareyle ikinci sırada yer alır. Camiye bitişik iki minarenin dörder şerefesi , diğer minarelerin ikişer şerefesi bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar