19 Ekim 2016 Çarşamba

Cicim zili sumak

Kilim, cicim, zili, sumak ve halı dokumalar bu güne kadar, dağınık olarak Türkiye’nin hemen her yerinde dokunmuş ve dokunmaktadır. Türkiye’nin doğal koşullarının değişik ve tarih boyunca çeşitli kültürlere yuva olmasından dolayı bu dokumalar, teknikleri ve desenleri bakımından çok çeşitlidir. Bazen cicim dokumanın arasına zili veya sumak teknikleri ile de süsleme katılabilir. Ocak 02:Mehmet Berk Sapancılar Memlûk–İlhanlı Diplomatik İlişkileri adlı eserin yaptığı bir atıf ekledi.


In sumak weaving where weft threads are not use cicim , zili and carpet techniques may be applied. It is preferred in the making of prayer sheets, packsaddles and mats. Plain, reversed weft, crossed weft and herringbone are some of the commonest types. Türk düz dokumalarının tarihi gelişimini, sembol, motif ve kökenlerini değişik dokuma tekniğini, desen ve detaylarıyla açıklayan.


Yerleşik yaşama geçmiş olan Yörük ve Türkmen köylerinde kilim, cicim, zili, sumak ve pala dokumacılığı ile heybe, çuval, yastık yapımı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Sivrihisar ilçesi Kuzuören. Bunlar da kendi arasında, kilim, cicim , zili (sili) sumak (verneh) gibi çeşitlilik gösterir. Bu dokumaların her birinin kendine özgü dokuma tekniği, süsleme özelliği ve türleri vardır. Hattâ, kullanım yerleri birbirinden farklıdır.


YASAL UYARI Bu sitede kullanılan tüm fikir, çeviri, içerik ve görseller Tekstilbilgi. Sitelerde veya herhangi bir şekilde internet ortamında yalnızca içeriğin bir kısmı alıntılanabilir ve ilgili içeriğe bağlantı verme zorunludur. Dokumacılık çok eski sanatlardan biridir.


Tespit edilen seccade dokuma örneklerinde desen ve kompozisyon özellikleri incelendiğinde karma bir dokuma kültürü tespit edilmiştir. Türklerin, aynı çağlarda keçe ve kilim sanatı hakkında bilgilerinin bulunduğunu, ev ve çadırlarını keçe ve düz dokuma yaygılarla (kilim, cicim, zili, sumak ) süslediğini yine kaynaklaradan öğrenmekteyiz. Bu halı ile birlikte Pazırık’ta V. Gene bu yörede Başadar isimli kurganda ve kuzey Moğolistan’ daki Noin-Ula ’da da atkı yüzlü dokuma, atkı atlamalı ve sarmalı ‘ cicim, zili, sumak ’ dokuma türlerinde ufak parçalar bulunmuştur.


All cicim designs are in the form of narrow contours because of the technique. Güney Sibirya’daki Pazırık’ta milâttan önce V-IV. Hun halısıyla birlikte keçe ve düz dokuma yaygılar, Kuzey Moğolistan’da da Noin-Ula’da atkı yüzlü dokuma, atkı atlamalı ve sarmalı cicim , zili ve sumak örnekleri bulunmuştur.


Türk Halı ve Düz Dokuma Yaygıları (kilim, cicim, zili, sumak ) ile ilgilenen Sanat Tarihi Bilim Dalı ile diğer disiplinler arasında atkı, çözgü, halı, kilim, cicim, zili, sumak gibi bazı terimler bir bilim dili olarak kullanılır hale gelmişse de, bazı teknik terimler ve motif isimleri henüz yerinde kullanılmamakta ya da farklı şekillerde ifade edilmektedir. An identical type, from the Yürük Collection, Germany, is shown and described in Belkis Balpinar’s KILIM- CICIM-ZILI-SUMAK , pp. The Turkman roots of such weavings are obvious. KEÇMUHSINE STEPPE OPEN MIHRAB, TREE-OF-LIFE PRAYER CICIM.


Bu teknikle ancak dikey ve çapraz çizgiler dokunabilir. Enine çizgiler ise sumak tekniği ile sarılır. Konturlarla çevrilen desenlerin içi ise, sumak damalı zili veya uzun atlamalarla doldurulur. Cicim ve zililerde olduğu gibi, çözgü ve atkılar dışında, ayrıca renkli desen iplikleri ile dokunmaktadır.


Cicim (or jajim in Persian) and zili are special embroidery techniques where wool is embroidered on top of a flatweave foundation or kilim. Zili is distinctive through the motifs or patterns being drawn by embroidering in series of parallel lines. Soumak is a different technique in which the woven.


Cicim zili sumak

Cicim motifleri genellikle aralarında organik bir bağ olmaksızın serpilir. With stories of incredible hiking routes in countries, from New Zealand to Peru, plus a further 1suggestions, Lonely Planet’s Epic Hikes of the World will inspire a lifetime of adventure on foot. Cicim , Zili and Soumak Embroidered Kilims. From one-day jaunts and urban trails to. Bu saydıklarımızın dokuma teknikleri kilimin dokuma tekniğinden farklıdır.


Kilim ile aralarındaki en büyük fark ise cicim , sumak ve zilinin her iki yüzünün aynı olmamasıdır. Düz zili , çapraz zili , seyrek zili , damalı zili ve konturlu zili gibi çeşitleri vardır. SUMAK DOKUMA Sumak , cicim ve ziliye benzer ancak, desenleri atkıların çözgülere sarılması ile oluşturulmuştur. Düz dokuma yaygılar içinde kilim, zili , cecim ( cicim ), şedde, verni (vemeh) ve sumak dokumalar yaygındır.


Düz dokumalar, atkıların çözgüler arasından geçiriliş şekillerine göre kilim, cicim , zili ve sumak tekniklerini oluşturmuşlardır. Note: Citations are based on reference standards. However, formatting rules can vary widely between applications and fields of interest or study. The specific requirements or preferences of your reviewing publisher, classroom teacher, institution or organization should be applied. Düz kirkitli dokumalar Kilim - Cicim - Zili - Sumak şeklinde sıralanmıştır.


Cicim dokumada dokunuş özellikleri bakımından çeşitlilik göstermektedir. Sık motifli –seyrek motifli – atkı yüzlü- çözgü yüzlü cicim dokuma olarak gruplanabilir. Atkı ipliğinin kullanılmadığı sumak dokumalarda, cicim , zili , halı teknikleri birlikte görülebilmektedir.


Cicim zili sumak

Düz Dokuma: Kilimler çözgünün üzerinde atkılar döndürülerek renklerin değiştiği yerlerde ilikler bırakılarak yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar